Léčba psychosomatikou

zdravý střevní mikrobiom

ZDRAVÝ STŘEVNÍ MIKROBIOM

Zdravý střevní mikrobiom - co vše umí

Mít zdravý střevní mikrobiom je jako mít zdravý druhý mozek. Bakterie v našem zažívacím traktu ovlivňují zřejmě člověka mnohem více než se původně předpokládalo. 

Jejich pole působnosti totiž není zdaleka pouze naše trávení. Podle řady výzkumů hrají roli v mnoha různých procesech, psychických i fyzických.

Jmenovat můžeme například úzkost, depresi, metabolismus, kolorektální karcinom, poruchy příjmu potravy, obezitu, imunitu. Určitou roli mohou mít také v procesu stárnutí, výzkumy teprve probíhají. 

🔎

Zdravý střevní mikrobiom - co ještě zjistily vědecké studie

Bakterie ale nejsou ve střevním mikrobiomu samy! Nejasná je dosud role nebakteriálních mikrobů v lidském střevě (virů, eukaryot, kvasinek, archeí) a jejich koeexistence právě s bakteriemi mikrobiomu.

Například u pacientů s idiopatickými střevními záněty – jako jsou Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida – bylo zjištěno abnormální zastoupení virů ve střevě. To v důsledku dalších mechanismů negativně ovlivňuje množství a rozmanitost prospěšných střevních bakterií a zřejmě tak sehrává úlohu v progresi nemoci.

📌 Zásadní „take home message“ každopádně je:

výživa kvalitní stravou může převážit nad genetikou a faktory životního prostředí!

A to ovlivněním metabolismu a zánětlivých pochodů, zejména u chronických onemocnění moderní doby (diabetes, obezita, idiopatické střevní záněty, kolorektální karcinom, deprese).

Tedy – životosprávou můžeme převálcovat to, co nám bylo dáno do vínku. 

zdravý střevní mikrobiom

Než budou jednoznačné výsledky studií a než se následně propíšou do doporučených postupů, bude nejspíše trvat ještě řadu let. 

Nicméně, na to netřeba čekat, péče o naši malou střevní zoologickou se může jen vyplatit. 

Ale POZOR ❗️

Doplňování skrz doplňky stravy nemusí mít vždy tak skvělý účinek, jak bychom mohli očekávat. A to navzdory jejich často přemrštěné ceně.

Přesné složení mikrobiomu je totiž velmi individuální a efekt takových preparátů tudíž kolísá od nuly do sta. Záleží na vašem aktuálním zastoupení jednotlivých druhů bakterií a ostatních mikrobů ve zažívacím traktu a také na vaší dosavadní stravě. Protože pokud budete mít jídelníček chudý na vlákninu, užíváním tobolek s probiotiky váš mikrobiom bohatší neuděláte. 

Budoucnost je teoreticky v personalizovaných probioticích, otázka je, zda bude pro farmaceutický průmysl výroba ekonomicky smysluplná. 

A tak pojďme mít raději na svém jídelníčku přirozené zdroje prebiotik a probiotik ✅

střevní mikrobiom

Zdravý střevní mikrobiom - jak o něj pečovat

PREBIOTIKA

Látky nutné pro správné fungování již přítomného mikrobiomu. Krmivo našich střevních bakterií. 

Pokud ve stravě chybí, mikrobiom chudne a přestává správně fungovat. Nedokáže potom například správně strávit vlákninu a polysacharidy – tedy zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, některé ovoce atd. Aby se dotyčný vyhnul zažívacím obtížím, začne tyto potraviny vynechávat. Vláknina je však pro střevní bakterie životodárná, a tak se uzavírá začarovaný kruh: méně vlákniny – méně bakterií – horší trávení a dokola. 

prebiotika

A kde že prebiotika najdeme?

Obsahují je například banány, rajčata, švestky, jablka, oříšky, česnek a cibule, pórek, chřest, ale i některé druhy obilí jako oves nebo ječmen.

PROBIOTIKA

Střevní bakterie samy o sobě. Mikroorganismy více druhů, Bifidobacterium, Akkermansia, Lactobacillus. Přirozeně se vyskytují ve fermentovaných potravinách, kde přeměňují sacharidy na kyseliny. Proto mají nakyslou chuť a gastronomicky se označují jako kysané.

Kde najdeme probiotika?

Kysané mléčné výrobky, kysané zelí, nezavařené kyselé okurky – kvašáky, kimchi, miso, tempeh, kombucha, ale i některé zrající sýry (gouda, čedar, mozzarella). 

Já jsem se osobně zamilovala do domácího kimchi, které nám doma vyrábím kontinuálně a dáváme si ho každý den. Je to jednoduchý poklad, recept najdete ZDE🥬 🙂

Krásné dny, Anet

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178121002201

https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-022-00681-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682904/

1 názor na “ZDRAVÝ STŘEVNÍ MIKROBIOM”

  1. Pingback: LÉKÁRNIČKA NA CESTY - MUDr.Aneta Málková

Diskuse uzavřena.